De geschiedenis van gember

Gember Cool

De geschiedenis van gember is al vele duizenden jaren oud. In China wordt het minimaal 3000 jaar geteeld, met name voor gebruik in de keuken, maar ook als geneesmiddel. Er wordt een zekere opwekkende werking toegekend aan gember. Het zou het libido verhogen, al is dat nooit bewezen. Ook heeft gember een verwarmende werking en stimuleert het de bloedcirculatie. Die medische eigenschappen zijn in Europa nooit erkend. Het verhaal gaat dat gember door Marco Polo naar Europa is gebracht. Met name in Duitsland is het erg geliefd, maar ook in Nederland kennen we de smaak goed als ingrediënt van ontbijtkoek en speculaas.

gemberblokjes

Gember in de rest van de wereld

In Japan en Zuidoost Azië wordt gember veel gebruikt bij visgerechten en in sushi. Het is ook een veel gewaardeerd specerij in stoofschotels, en vooral bij gerechten die in een tajine worden gemaakt. Dit kruid wordt gemaakt van de wortelstok van de plant. Die wordt gemalen en geeft een typische scherpe smaak. Je kunt verse gember gebruiken, maar hij kan ook eerst worden gedroogd. Als je dat doet wordt de smaak nog een stuk scherper. Gedroogde gember hoeft niet te worden vermalen, maar kan ook geraspt worden.

Gemberwortel

Gebruik van gember

Gember is één van de meest gebruikte specerijen in de wereld en het wordt in enorm veel gerechten gebruikt. In Nederland kennen we het vooral al smaakmaker in speculaas en ontbijtkoek, maar er zijn ook allerlei andere soorten gebak waar gember in zit. Het wordt ook gebruikt bij de bereiding van dranken, zoals gemberthee, bier en de frisdrank Gingerale. In Indonesië is gember vooral een kruid dat wordt toegevoegd aan hartige gerechten. Een Indonesisch gerecht dat in Nederland erg geliefd is, is Babi Ketjap. Als je gember in de toko wilt kopen kun je het vaak vinden onder de Indonesische naam: Djahé