Gebruik je zintuigen

Als mensen zichzelf omschrijven, hoor je ze weleens zeggen: ‘Ik hou van de goede dingen des levens’, met het idee dat iedereen dan wel begrijpt wat diegene bedoelt. Maar wat verstaan we er eigenlijk onder? Houdt iedereen niet van de goede dingen des levens? Dan zou iedereen zich zo wel kunnen omschrijven. Het wijst in elk geval op genieten en de meest letterlijke vorm daarvan is natuurlijk het genieten dat je doet aan de hand van je zintuigen. Als er iets lekkers in de pan aan het pruttelen is, waarvan de geur door het huis trekt en dat zo’n genoegen schenkt dat je niet kan wachten totdat je er wat van kan proeven bijvoorbeeld. Of als je een mooi schilderij of persoon ziet waar je ogen van gaan glinsteren. Maar wat maakt nou dat de een zichzelf omschrijft daar specifiek erg van te houden en de ander niet, terwijl die tweede persoon daar net zo goed niet ongevoelig voor is?

Balans

Het verschil zit hem denk ik in discipline. Dat wanneer je zoveel houdt van alles wat de zintuigen blij maakt, dat je er geen weerstand tegen kan bieden. Waar de een zichzelf af en toe in houdt, laat de ander zich wat meer leiden door de geneugten des levens. Door jezelf te omschrijven als iemand die houdt van de goede dingen des levens, omschrijf je op een positieve manier dat je geen weerstand kan of wil bieden tot alles wat je zintuigen prikkelt. Grote kans dat mensen bij de omschrijving denken: ‘Wat leuk, wat gezellig, dat is iemand die weet wat genieten is en ja, geef hem of haar eens ongelijk: het leven is te kort om onszelf tekort te doen!’ Er zijn natuurlijk best redenen te bedenken om je wel in te houden. Je wil iets moois kopen, maar je hebt dat geld eigenlijk nodig voor andere dingen. Je houdt van chocola, maar je wil niet te dik worden. Allemaal prima redenen om niet altijd toe te geven aan alles wat je zintuigen prikkelt. Maar het is ook zonde daarin door te schieten. Er zijn al vele artikelen in tijdschriften over geschreven: het gaat om balans.

Gehoorverlies

We hebben allemaal vijf zintuigen: gezichtsvermogen, gehoor, reukzin, smaakzin en gevoel, waaronder tastzin. Ze zijn ons in min of meerdere mate gegeven en het is dan ook zonde ze niet te benutten, want ze kunnen veel plezier opleveren zonder dat we er veel voor nodig hebben. Denk aan het horen van een mooi lied of je geliefde die je hand vastpakt. Het kan natuurlijk zijn dat je gehoor bijvoorbeeld achteruit gaat. Twijfel dan niet om een gehoorapparaat aan te schaffen. Je hoeft er niet eens voor naar een hoorcentrum te gaan, want je kan ook een afspraak maken met een audicien aan huis. Dan kan je in je eigen vertrouwde omgeving je gehoor laten testen en bespreken welk gehoorapparaat het beste voor je is. Die wordt vervolgens precies voor jou afgesteld. De techniek is inmiddels zo geavanceerd dat het apparaat online aan te passen is, wanneer dat nodig mocht zijn. Bedenk hoe je ervan zal genieten gesprekken weer te kunnen volgen, het gefluit van vogeltjes te horen en weer je favoriete muziek te kunnen beluisteren. Onze zintuigen gebruiken, schenkt ons plezier!