Hoe kies je de juiste wijn bij elk gerecht?

Zo, je zet het fornuis uit, je hebt weer een heerlijk gerecht klaargemaakt. De tafel is gedekt en het diner kan beginnen. Toch mist er iets… Wat er mist is een lekkere fles wijn, maar welke kies je dan? De wijn is vaak de kers op de taart van het diner, maar het is belangrijk dat je de juiste kiest. Hoe dat moet vertellen we je hier!

Verschillende smaken

Een aantal van de basisregels omtrent het matchen van wijn bij een gerecht gaat om de smaak. Als je een zuur gerecht serveert, gaat wijn hier goed mee samen door de lichte tot hoge zuurgraad van de drank. Witte wijn gaat over het algemeen beter samen met zuur, om witte wijnen een hogere zuurgraad hebben dan rode wijn. Als de wijn een zoetig smaakje heeft, zal het zuur in het gerecht deze zoete smaak versterken. Ook een fruitige rode wijn zal door de zuren in het gerecht nog fruitiger gaan smaken. Als het gaat om het nagerecht, moet je ervoor zorgen dat de wijn altijd zoeter is dan het dessert. Als het dessert zoeter is dan de wijn, kan je glaasje wijn bitter of zelfs zuur smaken. En dat zou natuurlijk jammer zijn!

Vlees en vis

Als je een lekker stuk vlees serveert, kan een glaasje rode wijn dit helemaal afmaken. Dit heeft er vooral mee te maken dat de eiwitten in het vlees de tannines van een rode wijn verzachten, waardoor de smaak van de wijn soepeler wordt. Helaas is het niet zo simpel dat elke rode wijn goed bij elk stuk vlees past. Bij een entrecote of een rosbief kun je bijvoorbeeld het best op zoek gaan naar een stevige rode wijn. Als je vis serveert, zou je zowel voor een witte als voor een rode wijn kunnen gaan. Het gaat er voornamelijk om dat de wijn het gerecht maar niet overstemt, of andersom. Kies dus voor een lichte rode wijn of een rosé. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *